top of page

INFORMATION CENTER

NEWS

Search
  • senmakadvert

Vida ve Kovanların Temizlenmesi

Kovan ve vida sitemleri plastik işleme makinelerinin en hassas işlenen parçasıdır. Bu sebeple vida ve kovanın ilk günkü hassasiyet ve verimlilikle çalışabilmesi açısından temizliği ve bakımı son derece önemlidir.

Vida ve kovan, hammadde değişimlerinde periyodik bakım kontrollerinden önce ya da uzun süreli duruşlarda mutlaka temizlenmeli ve uygun koruyucu yağlarla kaplanarak muhafaza edilmelidir.


Vida ve kovan mekanik veya kimyasal olarak yıkanabilir. Vida kovanın kimyasal temizliğinde, vida ve kovan sistemden sökülmeden ve birbirinden ayrılmadan, normal proses şartlarında çalışan sistemdeki vida kovan içerisine beslenen bir temizleyici madde yardımı ile temizlik yapılır. Hassas polimerleri işlerken, her fırsatta kimyasal temizleyici kullanılmalı, polimerin temas ettiği ve geçtiği yerlerde degrade olmuş yanmış polimer kalmamalıdır.


Vida kovanın mekanik temizliği ise; vida ve kovan makine üzerindeyken -içeri farklı bir hammadde beslemek suretiyle- uygun bir katı temizleme kompaundu ile ya da makine üzerinden sökülerek birbirinden ayrılarak uygulanır. Vida ve kovan üzerinde, kısa yada uzun süreli duruşlarda mümkün olduğunca hammadde bırakılmamalıdır. PET, PA, OC, PVC gibi polimerler çalışırken kısa süreli duruşlarda dahi mümkünse kovandaki hammadde derhal boşaltılmamalıdır.


Mekanik temizlikte dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır:

  • Vida ve kovan makinadan sökülürken mümkün olduğunca vida ve kovan içinde hammadde bırakılmadan sökülmelidir.

  • Makine üzerinde sökme işleminden hemen sonra -mümkünse vida ve kovan sıcak iken- vida ve kovan birbirinden ayrılmalıdır.

  • Birbirinden ayrılan vida kovan kesinlikle metal ya da sert zemin üzerine konulmamalıdır. Tahta yada plastik zemin tercih edilmelidir.

  • Vida üzeri eğe gibi sert cisimlerle temizlenmemelidir. Pirinç, fırça, bronz fırça, spatula, bakır keçe veya bezle temizlenmelidir. Vidaların üzerinde toz bırakılmamalıdır.

  • Vida kovan üzerindeki basit yöntemlerle temizlenmeyecek olan pislikler ve paslar uzman bir kişi tarafından polisajla temizlenmelidir.

  • Vidada çapaklar var ise sadece çapak olan bölge dikkatlice zımpara ile yumuşatılmalı ve mümkün olduğunca parlatılmalıdır.

  • Unutulmamalıdır ki vida ve kovan mümkün olduğunca parlak olmalı ve hammaddenin takılabileceği hiçbir çapak, çatlak ve bozuk yüzey bulunmamalıdır.

401 views0 comments

ARCHIVE

bottom of page