top of page

INFORMATION CENTER

NEWS

Search
  • senmakadvert

AB pazarındaki daralma 2020 yılında da sürecek

Updated: Feb 1, 2021


2019 yılında Avrupa ülkeleri pazarlarındaki yaşanılan daralma bu ülkelere ihracat yapan Türk şirketlerimizi de etkiledi. Hafta sonu üretiminin %60’ını Avrupa’ya ihraç eden ŞENMAK Makine genel müdürü Hüseyin Semerci ile Avrupa ülkelerindeki pazar daralmasını ve bu sürecin Türk şirketlerini nasıl etkileyeceğini konuştuk.

Hüseyin bey, “Ekip arkadaşlarımla birlikte Avrupa ülkelerindeki müşterilerimizi ziyaret ettik” diye başladığı anlatımına şu sözleriyle devam etti; “Plastik işleme makineleri sektöründe rekabet gücünü kalite, tasarım ve performans bakımından fark yaratarak vida-kovanlar üreterek kazanan ŞENMAK Makine, üretim kapasitesi bakımından Avrupa’nın ilk 5 firmasından biri olmanın yanı sıra bölgede bilinirliğini ve saygınlığı yüksek tedarikçilerden biri konumunda.


İç piyasalarda yakaladığı liderliğini 2004 yılında Avrupa pazarlarına taşımak için yerelden uluslararası pazarlara yöneldi.


Almanya başta olmak üzere, İsviçre, Avusturya, Fransa, Finlandiya ve Hollanda gibi sanayi bakımından gelişmiş ülkelerin plastik işleme makineleri sektöründe büyük isimlerle iş ortaklıkları yaptı.


Son dönemde küresel pazardan gelen yavaşlama işaretleri, özellikle Avrupa’da, gerçekleşen durgunluk bizi de etkiledi.


Müşteri kaybı yaşamadı fakat müşterilerindeki durgunluk, hedeflerine yansıdı.

Bu durum, şirketimizin 2019 yılı ihraç pazarlarındaki büyüme hedeflerine ulaşmasını engelledi.


Global pazarda Almanya ve İtalya’da güçlü rakipleri olan şirketimiz, ürettiği kaliteyi, sunduğu fiyat performansı ile de bir adım öne taşıyor. Yüksek seviyede işçilik kalitesi ve müşteri odaklılık ise fark yaratan diğer unsurlardan…


Diğer taraftan kalite-performans bakımından henüz süreklilik yakalayamamış ve uzun temrinleri sebebiyle Çin’i kendi segmentinde bulmadığı için kendimize rakip olarak görmüyoruz.


Müşterilerinin ihtiyaçlarına göre çözüm üreten şirket, global pazarın ihtiyaçlarının global anlamda aksiyon gerektirdiğini, artan arz ve talebin daha gelişmiş, daha kaliteli ve dayanıklı ürünler geliştirmeyi zorunlu kıldığını vurguluyor. Sektörün ilk ve tek Ar- Ge Merkezine sahip olan şirketimiz, ürün bazında araştırma geliştirme çalışmaları gerçekleştirirken, diğer yandan personeline sürekli eğitimler vererek tüm gelişmeleri yakından takip ediyor. Ürün, personel, deneyim ve tecrübe gücüne güvenen şirketimiz, durgun tabloyu yeni Pazar arayışı için fırsata çevirerek ihracat payını artırmayı, mevcut pazarda güçlenmeyi, yeni pazarlarla kalıcı ilişkiler kurarak hedeflerini yakalamayı planlıyor. 2020 yılında da Avrupa’dan 2019’dan farklı bir ticari performans beklemek yanlış olur diyen Hüseyin Semerci; 2020’nin müşterilerimiz nezdinde nabzını tutmak için Noel öncesi ve sonrası yapmış olduğumuz müşteri ziyaretlerinde bu durumu teyit ettiklerini söyledi.


Üç haftalık yoğun ziyaret trafiğinde Finlandiya, Hollanda, Almanya, Avusturya, İsviçre gibi 5 ülkede onlarca şehir ve binlerce kilometre yol kat ederek müşterileriyle yüz yüze 2020 hedef ve beklentilerini görüştüklerini söyleyen Semerci, ana sektörlerdeki özellikle otomotivdeki daralmaya bağlı Plastik İşleme Makine ve Ekipmanları sektöründe de bir daralma yaşanacağı bilgisini müşterilerinden edindiklerini söyledi. Semerci sözlerini, Plastiği sadece plastik olarak yorumlarsak yanılgıya düşeriz, plastik; otomobil, beyaz eşya, tarım, inşaat, tekstil, elektrik, elektronik, ambalaj demek, plastik işleme makinaları sektöründeki daralma, tüm bu sektörlerdeki daralmanın habercisi demek, geleneksel ihraç pazarımız AB’ye yoğun ihracat yapan firmalarımızı 2020 yılında zorluklar bekliyor demek yanlış olmaz, alternatif pazarlara bakmak, alternatif pazarları zorlamak gerek diye noktaladı.

Avrupa pazarlarındaki durgunluk, Türk şirketlerine bir yandan mevcut pazarlarını korurken diğer yandan yeni pazar arayışlarına yönelmeyi “Yeni stratejiler” olarak kabul etmelerinin olumlu sonuçlarını önümüzdeki günlerde hep birlikte göreceğiz.


Hilmi DEVELİ

EKONOMİDE SATIR ARASI


27 views0 comments

ARCHIVE

bottom of page