top of page

INFORMATION CENTER

NEWS

Search
  • senmakadvert

Hüseyin Semerci'nin Koronavirüs Etkilerine İlişkin Görüşleri

Updated: Sep 21, 2021


“Koronavirüs etkilerini üç şekilde ele almakta fayda görüyorum. Birinci senaryo; Çin ağırlıklı seyrederse ki şu an seyri pek öyle gözükmüyor hızlı bir şekilde diğer ülkelerde de baş göstermeye başladı. Bu ciddi bir belirsizlik oluşturur. Kısa vadeli fırsatlar olabilir ama orta ve uzun vadede bu senaryo da ciddi sıkıntılara gebe. Çünkü Çin dünyanın en büyük ihracatçısı olduğu gibi en büyük de ithalatçısı aynı zamanda.

Çin üretmez, üretemez ise arz güvenliği ile ilgili sıkıntılar başlayabilir. Domino etkisi ile tüm sektörleri etkileyecek, ham madde arzından ara malı arzına, tedarik zincirini koparacak, sonuçta maliyetleri alt üst edecek birçok sorunla yüzleşebiliriz.

İkinci senaryo ki, kötü senaryo; Virüsün Türkiye’de baş göstermesi ki bu durumla karşılamama durumumuz ya mucize, ya yalan olur. Önlemleri geç aldığımızı ve olası enfektelere karşı ödevimizi iyi çalışmadığımızı düşünüyorum. Umarım olmaz ama bir anda ciddi vakalar ile karşılaşabiliriz. Bu olasılık, bizi en büyük pazarımız olan AB pazarında ciddi zorluğa sokar. Hepimizin malumu en büyük pazarımız AB, ihracatımızın yarısını AB’ye yapıyoruz. İhracatımız içinde çok küçük bir paya sahip İran ile insan trafiğine önlem almakta çok geciktik. Hatta diğerleriyle de, hep önlemleri geriden aldık.

Eee ne var bunda, Avrupa’da virüs etkisi altında, her tarafta baş gösterdi dersek eğer, inanın kendimizi kandırmış oluruz, bilinsin ki birbirlerine gösterdikleri hoşgörüyü bize göstermeyeceklerdir. Ülkemize adım atmayacakları gibi, bizi de kapılarından içeri sokmazlar. AB bizim en büyük pazarımız ama biz AB’nin en büyük pazarı değiliz. Çok canımız yanar çok… Üçüncü senaryo; Global ve baş edilemeyen bir salgına dönüşürse ki buna pek ihtimal vermiyorum. Büyük bir kaos oluşur. Dünya, 1990’lar öncesine dönmek için çabalar ama bunu da beceremez.”



30 views0 comments

ARCHIVE

bottom of page